implant dentarBolile parodontale sunt afectiuni infectioase, cauzate de numeroase specii bacteriene, ce afecteaza gingia, ligamentele parodontale si osul. Netratate bolile parodontale pot provoca deficiente majore estetice si functionale, mergand pana la pierderea dintilor.

Exista trei stadii ale bolii parodontale:

1. Gingivita – reprezinta primul stadiu al parodontozei si se manifesta prin inrosirea, umflarea si sangerarea gingiei. Gingivita este un stadiu complet reversibil daca se institute un tratamnent corespunzator.

2. Parodontita marginala superficiala – este stadiul spre care evolueaza o gingivita netratata. Inflamatia nu ramane numai la nivelul gingiei, ea extinzanduse si spre ligamentele parodontale si spre osul din jurul dintelui. Parodontita marginala superficial se manifeste prin amplificare semnelor de gingivita la care se adauga o durere moderata si o senzatie de tensiunela nivelul dintilor afectati. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, iar dintii devin sensibili la stimuli termici (cale, rece).

3. Parodontita marginala profunda – reprezinta stadiul final al parodontozei, in care osul si fibrele parodontale sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia, pot devein mobili. Gingia este complet desprinsa de pe dinte aparand pungile parodontale ce constituie adevarate focare de infectie pentru intreg organismul. Acest stadiu necesita un tratament rapid deoarece dintii sunt in pericolul de a fi pierduti. Aplicarea unui tratament de salvare a dintilor este imperios necesar in aceasta situatie pentru a se evita pierderea acestora si aplicarea unui implant dentar ca inlocuire a dintilor.

Cum aflu daca am boala parodontala?

Medicul dentist este singurul care poate diagnostica boala parodontala, dar daca observati unul din urmatoarele semene adresati-va medicului stomatolog:

1. Sangerare gingivala spontana sau la periajul dentar;

2. Gingia este retrasa;

3. Dintii se misca;

4. Respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura.