implant dentarAcest tratament dentar reprezinta noul standard de îngrijire pentru înlocuirea dinţilor lipsă. Ele sunt fixate în os oferind sprijin permanent pentru coroane şi proteze dentare. Pierderea unuia sau mai multor dinti creează un decalaj în zâmbetul pacientului, afectează capacitatea de a mesteca în mod corespunzător şi poate modifica dieta şi nutriţia. În timp toate acestea sunt probleme serioase ce se vor solda cu pierderea de masă osoasă şi implicit cu modificări ale fizionomiei pacientului. Un implant dentar este un şurub din titan folosit pentru a înlocui dinţii pierduţi, fară a avea efecte secundare asupra organismului şi funcţionează ca o radacină dentară naturală după integrarea sa osoasă. Dintele montat prin acest tratament va arata exact la fel cu un dinte natural.

Implantul dentar poate fi aplicat la orice varstă, mai putin la pacienţii la care creşterea osoasă nu s-a finalizat. Odata  aplicat, necesită o perioadă de integrare osoasă de minim 3 luni şi maxim 6 luni, perioadă stabilită de catre medic în funcţie de calitatea osului în care a fost introdus. După această perioadă de osteointegrare pe un implant dentar, se confecţionează şi montează dintele sau dinţii definitivi.

Care sunt avantajele?

  • Pacientul beneficiază la finalul tratamentului de o lucrare fixă, evitând purtarea unei proteze mobile ce are o suită de inconveniente în comparaţie cu lucrarea fixă.
  • Este eliminata situaţia în care dinţii vecini unei zone edentate vor trebui slefuiţi pentru a creea o lucrae fixă, în acest mod aceştia vor rămane integrii.
  • Eficienţa masticatorie este net superioară în cazul unei proteze fixate pe implanturi dentare în comparaţie cu o proteză mobilă.
  • Igienizarea unui dinte fixat pe un implant dentar este asemanatoare unui dinte natural.
  • Un implant dentar menţine volumul osos în care este introdus în comparaţie cu aplicarea unei proceduri stomatologice alternative, unde resorbţia osoasă este mult mai rapidă.

În ce situaţii clinice se poate aplica?

1. Pierderea unui dinte poate fi tratată cu aplicarea unui implant dentar, fără a modifica dinţi adiacenţi sănătoşi. Odată ce un implant dentar este plasat, acestuia i se ataşează un bont protetic, peste care va sta coroana dentară finală.

inlocuire-dinte-lipsa-implant-dentar

Inlcuirea unui dinte lipsa prin implant

Inlcuirea unui dinte prin punte

Inlcuirea unui dinte prin punte implant dentar

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Dacă toţi dinţii superiori sau inferiori lipsesc, implanturile dentare multiple pot fi folosite pentru a susţine o proteză. Având în vedere pierderea de masă osoasă, protezele tradiţionale pot fi instabile. În aceste situaţii implanturile dentare opresc pierderea osoasă şi stabilizează proteza conferindu-i un caracter fix.

proteza-total-nesustinuta-de-implanturi-dentare

Proteza totală nesusţinută de implanturi dentare

proteza-sustinuta-de-implanturi-dentare

Proteza susţinută de implanturi dentare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum se aplică un implant dentar?

Sub anestezie locală, se face o incizie a gingiei din zona edentată. Cu ajutorul unui aparat special se prepară locul unde se va aplica implantul dentar. Ultima etapă este cea de sutură a gingiei incizate iniţial.