coroane-zirconiu-clinica-stomatologica-premiumdentDefiniția generală: Restaurarea dentara prin coroane zirconiu, acoperă complet sau înconjoară un dinte sau implant dentar si este fixata pe dinte folosind ciment dentar. Aceste coroane pot fi realizate din numeroase materiale. Coroanele sunt frecvent utilizate pentru a îmbunătăți puterea sau aspectul estetic al dintilor.

Coroanele dentare pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale. Cele care se apropie de naturaletea dintilor reali sunt coroanele din ceramica (portelan) ce au ca suport zirconiul.

Coroanele pe suport de zirconiu si puntile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente incat pot fi folosite oriunde în cavitatea bucala. Aceste coroane zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atat a dintilor din fata, precum si a dintilor din spate.

Aspectul coroanelor din zirconiu este atât de apropiat de dintii naturali incat este foarte greu de facut diferența intre aceastea si dintii naturali deoarece lumina se reflectă în acelasi mod ca si la dintele natural. Acest lucru poate fi important dacă noile coroane din zirconiu sunt pe partea din față a cavitatii bucale si este deosebit de relevant în cazurile în care coroana va fi văzuta alături de dintii naturali.

Zirconiul a devenit rapid materialul preferat pentru coroane dentare. Zirconiul este un material foarte puternic, care poate suporta uzura de utilizare de zi cu zi.

Portelan este un material convențional folosit pentru coroanele dentare cu toate acestea, portelanul se poate rupe. Acest lucru este impiedicat prin folosirea metalului ca infrastructura sub portelan. Cea mai estetica infrastructura pentru portelan este zirconiul. Zirconiu conferă rezistență în timp porțelanului si dă aspectul unui dinte natural. Acestea permit luminii sa treaca ca printr-un dinte normal și-i oferă un aspect natural, spre deosebire de alte nucleele de metal care blocheaza lumina.

Important este ca acestea nu vor coroda si vor impiedica astfel aparitia acelei linii negre de la zona de imbinare a coroanei cu gingia. De asemenea, senzațiile de prea cald sau rece la dintii la carea s-a pastrat nervul nu se produce în mod normal din cauza lipsei de conductivitate termina .

cabinet-stomatologic-bucuresti-premiumdent-coroane-zirconiu
Poate mai important decat beneficiul estetic oferit de coroanele zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confectionate prin modul in care este pregatit metalul clasic si anume prin turnare ci este obtinut in urma scanarii amprentei dentare de catre un aparat special si apoi zirconiul este frezat de catre un alt aparat, astfel coroana pe zirconiu va fi mult mai precisa ca si adaptare pe dintele ce urmeaza a fi cimentata decat cea metalo-ceramica. Beneficiul principal al adaptarii exacte este longevitatea lucrarii si implicit al dintelui pe care il acopera, retentia alimentara fiind mult redusa, iar igiena se va realiza multa mai usor .


Avantajele coroanei ceramice pe suport de zirconiu:

  • estetica net superiara coroanelor metalo-ceramice clasice.
  • rezistenta asemanatoare coroanelor metalo-ceramice clasice.
  • biocompatibilitate net superioara metalului din lucrarile metalo-ceramice clasice.
  • mult mai putin alergen decat metalul clasic din lucrarile metalo-ceramice clasice
  • adaptare marginala pe dinte net superioara coroanelor metalo-ceramice clasice.
  • igienizare mai facila decat a coroanelor metalo-ceramice clasice.
  • retentia alimentara redusa in comparatie cu cele metalo-ceramice clasice.

coroane-din-zirconiu-restaurare-dentara

Indiferent de tipul de coroana ales de pacient acesta va beneficia de o coroana temporara între sedintele de tratament, timp in care coroanele de zirconiu personalizate sunt realizate in laboratoarele noastre dupa amprentarea dintilor efectuata in cabinet.

Când coroanele din zirconiu sunt gata, coroanele temporare vor fi eliminate și coroanele de zirconiu personalizate sunt fixate în siguranță în cavitatea bucala.