aparat ortodonticUn aparat ortodontic mobil reprezinta o solutie pentru pacientii cu varsta intre 7 si 12 ani si isi are indicatia mai ales in corectarea anumitor obiceiuri vicioase ca de exemplu suptul degetului,buzei inferioare dar si in ameliorarea unor inghesuiri severe incercandu-se astfel evitarea realizarii extractiilor de dinti definitivi. Aparatul mobil in multe cazuri este pus doar pe dintii de sus. El este prins pe dinti prin niste sarmulite si arcuri.

Cum se face?

Dupa sedinta de plan de tratament in care se stabileste daca se va face un aparat ortodontic mobil sau se va astepta pana la eruptia dintilor definitivi (in cazul in care exista o inghesuire usoara si raportul intre cele doua maxilare este cel corect) se ia o amprenta dentara ce se trimite la laborator. Astfel tehnicianul va turna un model de gips ce reprezinta copia fidela a dintilor pe care va realiza aparatul mobil. Aparatul dentar mobil se potriveste pe dinti foarte usor. Noi va vom arata cum sa scoateti si puneti aparatul si cum sa aveti grija de el.

Un aparat ortodontic pentru a fi eficient in indreptarea dintilor trebuie purtat minim 16-18 ore pe zi. Astfel ca pentru a fi eficient in indreptarea dintilor el trebuie purtat tot timpul in afara de mese.

In primele zile dupa ce se pune aparatul mobil trebuie sa va asteptati sa se simta o tensiune foarte putin dureroasa pe masura ce dinti incep sa se miste. Pentru o acomodare mai usoara este recomandat sa sugeti dropsuri (fara zahar) cu aparatul in gura. Deoarece aparatul mobil se extinde pe cerul gurii vorbirea va fi afectata in primele zile. Literele si cuvintele pe care le pronunta copilul mai greu cu aparatul in gura trebuiesc repetate de mai multe ori pana cand se va ajunge la o vorbire corecta.

De obicei aparatele mobile au un surub pe linia mediana ce va trebui sa-l activati cu ajutorul unei cheite pe care o veti primi de la ortodontul dumneavoastra. Surubul acesta indeparteaza cele doua jumatati ale aparatului realizand astfel largirea maxilarelor prin stimularea suturii maxilare.

Controalele la medicul ortodont se fac o data pe luna si in cadrul lor medicul activeaza sarmulitele pentru a reface stabilitatea aparatului. Acest lucru se realizeaza in afara cavitatii bucale a pacientului.

Dupa ce dintii se indreapta se va mai purta aparatul mobil numai noaptea inca o anumita perioada pentru a mentine rezultatul.In aceasta perioada veti veni la control la o perioada mai mare de timp si anume la 2-3 luni.