aparat dentar safirTipul de aparat dentar safir este considerat varianta cea mai putin vizibila dintre toate tipurile de aparate dentare conventionale(la exteriorul dintilor) deoarece ei sunt transparenti si practic arata ca niste mici bijuterii pe dinti.

Datorita transluciditatii lor se ,,muleaza’’ oricarei culori de dinte conferind astfel o solutie discreta si foarte eficienta de tratament.

Un tratament ortodontic cu un aparat dentar safir reprezinta in general solutia aleasa de majoritate pacientiilor adulti deoarece imbina eficienta cu estetica.

Un mare avantaj este acela ca ne ofera o solutie de tratament foarte fina si discreta dearece de multe ori nu ne intereseaza doar un zambet perfect la sfarsitul tratamentului ortodontic ci si un aspect cat mai placut pe perioada cat purtam aparatul dentar.

De-a lungul timpului au existat multe incercari de a face bracketii cat mai putin vizibili inclusiv realizarea bracketilor metalici mai mici,realizarea bracketilor linguali, de bracketi de ceramica opaca si in cele din urma realizarea de bracketi de safir.In perioada anilor 1970 ca alternativa estetica a bracketilor de metal au aparut bracketii de plastic. Acesti bracketi de plastic actualmente nu mai sunt folositi datorita faptului ca se colorau si apareau modificari ale slotului(santul pe unde trece sarmulita). La mijlocul anilor 1980 aparea primul tip de bracket realizat din safir monocristalin si ceramica policristalina capata si ea teren in realizarea aparatelor dentare.

Safirul monocristalin din componenta unui aparat dentar safir este foarte dur si bracketii din acest tip de material nu se pateaza. Pentru orice culoare a dintilor aparatul dentar de safir va arata superb pe dintii dvs.deoarece va parea ca “dispare” de pe dinti.Bracketii de safir cu care lucram sunt slefuiti astfel incat sa aiba margini netede,rotunjite pentru un comfort cat mai mare al pacientului.

Un singur dezavantaj are un aparat dentar safir si anume acela ca sistemul dezvolta o frictiune mai mare intre slotul bracketului si sarmulita, lucru ce creste putin durata tratamentului.Insa studii recente ne arata ca la un tratament cu o durata de 1.5 ani cu bracketi de safir acesta ar dura cu aprox o luna mai putin daca ar fi fost realizat cu bracketi metalici.

Nu este deloc de evitat aducerea în discuție a diferitelor staruri hollywoodiene care au optat cu multa încredere în aparatele dentare Safir. Tom Cruise sau Niki Taylor sunt doar câteva dintre vedetele de pe micile și marile ecrane care se mândresc pentru optarea unui aparat dentar safir.

Pentru simplul fapt ca este aproape invizibil pe dantură datorita faptului ca brackeții sunt realizați din cristale, îl face foarte ușor de montat pe dantură, iar avantajele acestui tip de aparat dentar, nu se opresc aici.

Dacă duceți o viață activă și sunteți mereu în contact cu alte persoane, este firesc să puneți cât mai mult accent pe prezența și înfățișarea dumneavoastră. Aparatul dentar Safir va da un plus de estetica danturii iar confortul pe perioada de tratament va fi mai mare în comparație cu celelalte tipuri de aparate dentare.

Comparativ cu aparatul dentar din ceramică, cel din safir nu se colorează și nu cumulează resturi bacteriene datorită brackeților din cristal caracterizați prin uniformitatea suprafeței din care sunt confecționați.

Avantajele aparatului dentar safir

aparat dentar safirAvantajele acestui tip de aparat dentar nu se opresc aici. Chiar dacă îndeplinește același obiectiv ca și aparatele dentare metalice sau din ceramică, aparatul dentar safir este facil de purtat și mult mai confortabil pentru un tratament ortodontic de lungă durată și asigură rezultate foarte bune la sfârșitul perioadei de tratament. Acesta previne slăbirea dinților crescuți strâmb iar spațiile dintre aceștia se vor diminua. Îndreptarea dinților se va face cât mai frumos cu putință. De altfel printre beneficiile acestui tip de aparat dentar fix stau și prevenirea bolilor cum ar fi paradentoza.

Safirul este după diamant, este al doilea material ca duritate fiind folosit în tehnica stomatologică. Șlefuirea acestui mineral se face la temperatură înaltă pentru ca la finalul prelucrării industriale, acesta să devină un bracket transparent si durabil. Astăzi bracket-urile din safir sunt alternativa modernă când vine vorba un aparat dentar confortabil și eficient.

Din punctul de vedere al costului de achiziție unui astfel de aparat dentar, acesta este mai costisitor decât în cazul aparatului dentar metalic sau aparatului dentar ceramic.