aparat dentar metalic

Acesta reprezinta solutia cea mai comuna de aparat ortodontic. Aspectul bracketilor unui aparat dentar metalic au fost modificati in timp in sensul micsorarii dimensiunii lor astfel incat sa fie mult mai confortabil pentru pacient. Aparatul este realizat din otel de inalta calitate. Acest aparat este cea mai ieftina varianta de aparat dentar dar din pacate si cea mai putin estetica varianta. Avantajul cel mai mare al acestuia este ca slotul(adica zona bracketului pe unde trece arcul) este din acelasi tip de material ca si arcul de-a lungul caruia aluneca dintii astfel ca frictiunea este destul de scazuta. Lucrul acesta ne ajuta sa scurtam un pic durata totala a unui tratament ortodontic de acest tip.

La aparatul dentar metalic clasic se folosesc module elastice(“O” rings) ce pot fi in cazul bracketilor metalici putin vizibile(transparente sau argintii) sau pot da o nota de culoare aparatului dumneavoastra fiind divers colorate.Aceste module fac legatura intre bracket si arc(sarmulita).

Statistic vorbind, cel mai folosit tip de aparat dentar la grupa de varsta a adolescentilor rămăne cel metalic. Ei au chiar o placere in a-si face aparatul cat mai colorat punand module elastice multicolore sau in culori cat mai puternice. Cei mai multi pacienti se gandesc ca pe durata tratamentului ortodontic trebuie sa te bucuri de bracketii unui astfel de aparat adaugandu-le un pic de culoare si astfel te distrezi la fiecare control lunar la medicul ortodont cand iti poti schimba culoarea sau culorile alese.

Acest tip de aparat ortodontic a cunoscut pe parcursul vremii numeroase îmbunătățiri datorită evoluției tehnologicei dentare la nivel global. Asta a ușurat foarte mult și modul de percepere a termenului de aparat ortodontic iar gradul de suportabilitate și confort semnalat de pacienți este tot mai mare.

Acest tip de aparat ortodontic este potrivit si adresat tuturor pacienților care nu au semnalat până acum alergii la aparatele confecționate din metal. Materialul din care este confecționat un aparat dentar metalic este din oțel inoxidabil, iar la cerere se pot personaliza in funcție de preferințele fiecărui pacient, iar o vizită la medicul ortodont vă poate lămuri cu privire la orice intrebare sau neclaritate a-ți avea.

Acesta prezintă numeroase avantaje dar și dezavantaje dacă este să îl punem în comparație cu alte tipuri de aparate dentare.

Principalele avantaje ale acestui tip de aparat sunt printre altele costul destul de redus comparativ cu celelalte tipuri de aparate ortodontice iar perioada de tratament este mai redusă. Puteți să îl personalizați în funcție de preferințe și nevoile dumneavoastră, cum ar fi alegerea unor culori pentru bracketi dar si alegerea materialului din care sa fie confecționati aceștia, reprezintă de asemenea un avantaje majore în alegerea unui aparat dentar metalic.

Materialul acestora vă poate ameliora suportabilitatea aparatului dentar pe perioada de tratament și mai mult decât atât evitarea durerii și a petelor este strict legată de alegerea materialului, cerând sfatul medicului specialist ortodont.

Ca durabilitate, acest tip de aparat dentar este unul puternic și șansele ca el să cedeze sunt foarte mici. Dacă puneți preț pe design pe de o parte, și doriți să fiți în pas cu noutățile în domeniu, bracketii aurii reprezintă o altă opțiune în alegerea acestora.

Argumentele impotriva alegerii acestui tip de aparat ortodontic sunt in principal legate de discomfortul produs de aparat în primele săptămâni ale tratamentului, mai poate cauza iritații gingivale decât aparatul dentar ceramic.

Părțile componente are unui aparat dentar metalic

aparat dentar metalicPentru a înțelege mai bine termenii folosiți in descrierea unui aparat dentar, vă vom face mai jos prezentarea acestora.

Începem prin a spune că „arcul” (vezi cifra 1 din imaginea alăturată) este componenta care se întinde pe întreaga suprafață a arcadei, iar fiecare bracket este conectat la el. Așadar arcul trece si se fixeaza prin fiecare bracket.

Bracket (vezi cifra 3 din imaginea alăturată) – segmente de oțel inoxidabil, atent realizate pentru a se prinde pe mijlocul fiecărui dinte. Acestea pot fi personalizate în funcție de preferințele pacientului.

Ligăturile (vezi cifra 4 din imaginea alăturată) – sunt cele care prind bracket-ul de arc. Se dă posibilitatea ca și în acest caz să se personalizeze în funcție de gustul fiecarui pacient. Se recomandă alegerea unor ligaturi de culori cât mai închise sau netransparente pentru a nu ieși la iveală resturile alimentare sau petele inestetice care eventul pot apărea. Ligăturile se schimbă periodic.

Elastic (vezi cifra 2 din imaginea alăturată) – se utilizează pentru a rezolva problemele de ocluzie. Acestea se folosesc pentru a corecta poziția corectă a mandibulei și chiar dacă pacienții se plâng de un anumit discomfort, este foarte benefic.

Pe cât de simple sunt aceste componente, pe atât de importante și benefice sunt  în fixarea si folosirea aparatului dentar in condiții optime.