Sfaturi Utile pentru folosirea unui aparat dentar

Cum mă spăl pe dinti purtand un aparat dentar fix?

aparat dentar fix metalic ceramic safir ingrijirea aparatului si spalarea regulata pe dinti tehnici de periaj corect clinica stomatologica premiumdentIn timpul unui tratament ortodontic cu aparat dentar fix trebuie sa va spalati foarte bine pe dinti după fiecare masa. Acest lucru îl veți face cu ajutorul periutei de dinti obisnuite dar si cu ajutorul periutei interdentare. Periuta interdentara se folosește pe sub arc in vecinătatea bracketului si in spațiile interdentare unde acestea exista. Foarte bun in timpul tratamentului ortodontic pentru obținerea unei igiene perfecte este dusul bucal. Acesta este un aparat ce poate fi folosit de către întreaga familie pentru o igiena foarte buna a cavitatii bucale. Exista mai multe modele de la Oral-B, Waterpik pe care le puteți comanda online sau le puteți achizitiona din farmacii. Cele mai bune modele sunt cele ce se conecteaza direct la priza fata de cele cu acumulatori ce la care presiunea dusului bucal este variabilă.

Sfaturi purtatori aparat dentar fix

sfaturi pentru pacintii care folosesc aparat dentar fix, metalic, medic specialist stomatolog tratament dentar ceramic reguli de intretinere si sfaturi pentru cabinet stomatologic premiumdentAceste sfaturi sunt pentru purtatorii de aparat dentar fix, fie acesta metalic, ceramic sau safir, Damon sau linguale.

Primele zile vor fi mai dificile in sensul ca se va simti o tensiune mai mult sau mai putin dureroasa in functie de pragul dumneavoastra de sensibilitate. Acest discomfort se va simti mai ales in momentul in care veti manca.

La început pot apărea si mici ulceratii la nivelul buzelor si obrajilor dar ortodontul dvs. va va da o cutie de ceara pe care sa o puneti la nivelul aparatului pe zonele unde va deranjează. Si acest lucru durează doar câteva zile pana cand buzele si obrajii se obisnuiesc cu bracketii.

Trebuie sa aveți grija la ceea ce mancati. Trebuie sa mestecati cu grija si delicatete. Alimentele trebuiesc tăiate in bucatele mici in special fructele mai tari cum ar fi merele.

Ar trebui sa aveți grija la alimentele tari cum ar fi migdale, alune, coaja de pâine crocanta, bruschete. Nu roadeti unghiile, creioane. Daca aveți bracketi fizionomici aveți grija sa nu colorati gumitele deci evitati sau limitati consumul de cafea sau ceai negru, vin roșu, tutun, curry.

Cat despre intretinerea unor aparate dentare fixe, sfaturile nu sunt simple recomandari, ci reguli solide pentru un tratament corect, bine tolerat si cu rezultate bune si foarte bune dupa finalizarea perioadei de tratament.aparat ceramic sfaturi pentru ingrijirea lui in periaj dentar sfaturi utile si indrumarr timpul tratamtentului clinica stomatologica premiumdent

Asadar un prim sfat este de pastrarea unei legaturi stranse cu medicul dentist ortodont.Pentru orice intrebare referitaore la intretinerea aparatelor dentare, vizita la un cabinet stomatologic este cea mai recomandata.

Sfatul clasic dar cel mai sanatos va ramane perierea dintilor cu o periuta prietenoasa – pentru preintampinarea  dezlipirii bracketilor de pe suprafata dintilor. Se recomanda o periuta electrica pentru o curatare mai buna dintilor, iar capetele de curatare ale acesteia se pot schimba cu usurinta. Sunt indicate periutele mai mici pentru a nu deteriora bracketii aparatului.

Asa cum periajul dentar trebuie sa existe in programul unui pacient, ata dentara este deseori recomandata cel putin o data pe zi.

Folosirea apei de gura cu flour se recomanda pentru reducerea bacteriilor si scaderea sanaselor de a dezvolta carii dentare.

 

Recomandari aparate dentare mobile

sfaturi si indrumari pentru purtatorii de aparate dentare mobile Daca jucati fotbal aparate,volei sau inotati nu aveti de ce sa nu purtati aparate dentare. care urmeaza un tratament de indreptare dentara avantaje si dezavantajele folosirii aparete dentare mobile clinica stomatologica premiumdent aparateIn cazul utilizarii unor aparate dentare mobile, in primele zile veti simti o usoara tensiune dureroasa la nivelul dintilor pe masura ce acestia incep sa se indrepte. Acesta va disparea in cateva zile si va mai reaparea 1-2 zile dupa activarile facute de medicul ortodont.

Vor exista dificultati in vorbire in primele zile ce vor disparea prin exercitiu. Adica imediat ce v-ati pus aparatul mobil vorbiti cat mai mult,chiar cititi mult cu voce tare corectandu-va in permanenta .

Aparatul mobil trebuie purtat tot timpul(inclusiv pe timpul noptii) cu exceptia momentelor in care va spalati pe dinti,mancati sau practicati sporturi de contact cum ar fi rugby, arte martiale.

Daca jucati fotbal,volei sau inotati nu aveti de ce sa nu purtati aparatul.

Spalati aparatul dentar dimineata si seara si dupa mese cu periuta si pasta de dinti.O data pe saptamana puteti curata aparatul  tinandu-l 10-15 minute intr-un pahar cu apa calduta in care ati pus o pastila efervescenta de COREGA Tablete de curatat proteze.

In tehnica medicala, aparatul ortodontic mobil are rolul de a corecta imperfectiunile dintilor, ori acesta mai poate fi folosit inaintea inceperii unui tratament cu aparat dentar fix. Acest tip de aparat de realizeaza de catre un specialist, iar pe baza amprentelor dentare care se iau intr-un cabinet stomatologic, se porneste la executarea acestuia.

Eficienta acestui tip de aparat ortodontic este de luat in considerare, numai in conditiile in care se respecta tratamentul prescris de medic, iar responsabilitatea de a-l purta este in intregime respectata de pacient.

Ca avantaje concludente, aparatul mobil este unicul care poate mari mxilarul si poate modifica structura faciala. Datorita faptului ca arcadele se pot mari, dintii vor creste sanatos si nu se vor inghesui.

Dezavantajul acesta, este ca poate fi folosit ca limita de varsta este 7-12 ani. Acesta poate diferite probleme ortodontice, dar de cele mai multe ori se poate recomanda inceperea unui tratament ortodontic cu un aparat fix.  Poate sa jeneze si sa provoace mici leziuni, dar cu vizite programate la medicul ortodont, aceste mici probleme pot fi solutionate.

Ce sa faceti dupa ce v-ati facut o extractie (v-ati scos un dinte)?

Mentineti compresele apasate peste locul extractiei, muscand pe ele timp de 2 ore.

Apoi aruncati compresele la pubela.

Dupa aruncarea compreselor :

 • nu examinati cu limba locul extractiei;
 • nu sugeti de la locul extractiei ;
 • nu clatiti puternic gura timp de 12 ore ;
 • se poate clati gura cu blandete folosind ceaiuri medicinale antiseptice(musetel,patlagina,galbenele,etc.) sau apa de gura in dilutia corespunzatoare ;
 • nu folositi apa oxigenata la clatire ;
 • nu consumati alimente fierbinti,lactate,cafea,alcool in ziua extractiei ;
 • nu fumati in ziua extractiei ;
 • evitati alimentele tari 24-48 ore.

Spalatul pe dinti se reia dupa 24 ore, dar feriti atingerea locului extractiei cu periuta.

Pentru prevenirea durerilor postextractionale se administreaza calmante care actioneaza dupa trecerea efectului anesteziei ( Ketorol , Aulin , Nurofen , Algocalmin comprimate ).

In primele saptamani dupa extractie, organismul poate elimina prin locul extractiei mici fragmente de os din interiorul alveolei. Este o reactie normala in cursul vindecarii.

In cazul aparitiei unor complicatii, luati legatura imediat cu cabinetul sau cu medicul stomatolog curant.

Numai pentru fumatori :

Daca fumati dupa extractie, sansele dumneavoastra de a avea dureri severe sunt foarte mari.

De asemenea se poate infecta locul extractiei. Daca doriti sa va asumati aceste riscuri,cel putin luati urmatoarele precautii :

 • fumati cat de putin posibil
 • nu sugeti din tigara cu putere
 • tineti acoperita zona extractiei cu o compresa sterila tot timpul in care fumati.

Ne-am mutat in apropiere la noul sediu PREMIUMDENT pe Str Radu Boiangiu nr 22

Tel 0721881299,0212245225